Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

A ja chcę coś taniego bo i tak będzie lepsze niż nie używanie niczego, czy da się jakiś przyzwoity komplet kupić za 100-150 zł?

Komentarz

• Udesky
      RS
      • 2007
      • 1692
      • Octavia I (1U2)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez natash
      czy da się jakiś przyzwoity komplet kupić za 100-150 zł?
      Ten komplet, który ja mam Paint Restoration Kit był gdzieś niedawno w necie w promocyjnej cenie za 159zł - jak się dowiem to podam namiar, a jak na razie najtaniej znalazłem tutaj:
      W Polsce nie ma kryzysu.
      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• andrzej111
        L&K
        • 2010
        • 1391

Zamieszczone przez dwaoka
        Cholera wszystkie szyby oryginalne w aucie, tak jak i wszystkie elementy, a tu przez skrobaczkę będę musiał kupować nową.. To sobie ulepszyłem
        Poczytaj na temat tlenku ceru

Ewentualnie

A ja chcę coś taniego bo i tak będzie lepsze niż nie używanie niczego, czy da się jakiś przyzwoity komplet kupić za 100-150 zł?
        Nawet na wosk nie styknie :lol:
        A tak serio to, najlepiej złóż się z kimś i kupcie duże opakowania.
        100-150 wystarczy na wosk, cleaner, szampon, kilka aplikatorów

Jeśli chodzi o wosk to może NXT, polecany przez funboya Megs'a,
        o to opinia na temat tego wosku...
        "felgi pyły po prostu totalnie czyste Po ich wywoskowaniu NXT 2.0 ani woda ani tym bardziej brud wogóle sie ich nie imał"
        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• zak14
          Rider
          • 2011
          • 605
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez andrzej111
          Ja Ci mogę polecić Coli #476 + jakiś sampler z dodo (zależy jaki masz kolor) na lato.
          Jeżeli kolega szuka trwałego w rozsądnej cenie, to może FK 1000p ? Położyłem 2 warstwy na Focusie pod koniec roku i syf na myjce ciśnieniowej spłukuje mi się dużo łatwiej niż z Octavki z jedną warstwą CQuartz.
          Cleaner Dodo - Lime Prime lite
          Jestem za - bardzo fajnie "podciągnął" mi kolor nowego srebrnego lakieru.
          Szampon 901 od Duragloss
          Też jestem za - odnoszę wrażenie, że jest wydajniejszy od Megs'a Gold Class. Pracuje mi się z nim przyjemniej od bardzo wydajnego DJ BTBM.
          Do tego fluffy dryer + rękawica z wełny
          ew. rękawica z fibry i na początek będzie miło
          Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Nematode
            Ambiente
            • 2010
            • 139

Panowie i Panie,

potrzebuję abyście polecili mi coś dobrego na czyszczenie jasnej podsufitki, którą po ostatniej wizycie w ASO uwalili mi mechanicy. Miałem wymieniane listwy ozdobne z okienkami z tyłu auta i przy montażu mocno mi uwalili podsufitkę. Potrzebuję środka, który wyczyści odciśnięte paluchy serwismanów

Komentarz

• zak14
              Rider
              • 2011
              • 605
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Nematode
              potrzebuję abyście polecili mi coś dobrego na czyszczenie jasnej podsufitki, którą po ostatniej wizycie w ASO uwalili mi mechanicy.
              W moim przypadku na tłuste paluchy mechaników z ASO na jasnej podsufitce i słupku niezawodny okazał się Megs APC aplikowany pieluchą tetrową.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Nematode
                potrzebuję abyście polecili mi coś dobrego na czyszczenie jasnej podsufitki, którą po ostatniej wizycie w ASO uwalili mi mechanicy
                APC Megsa będize na pewno dobre, ale minusem jest to ze jest dostepne tylko w dużych opakowaniach. Dlatego bardziej polecam Carpet & Interior Cleaner też od Megsa jest genialny w swoim działaniu i nie ma plam z którymi by sobie nie poradził także na domowych dywanach
                Czarny Elegance

Komentarz

• Nematode
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 139

Ok. Dzięki za info Obadam te megsy i zobaczę jak to zadziała na syf, który mi zrobili.

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Na jesieni oddałem auto w celu wyprania siedzeń, oddając mi auto, były one lekko wilgotne, a że padał dodatkowo deszcz, to schły mi do następnego dnia, teraz po 3-4 miesiącach widzę w niektórych miejscach białe plamy na siedziskach, wyszły jak ktoś dłużej siedział na tym siedzeniu, a ostatnio robiłem parę tras w 5 osób, już nie chce nikomu dawać auta do prania. Chcę to latem/wiosną zrobić sam, ojciec ma karchera, może dokupiłbym jakąś końcówkę, środek piorący? A może jakiś inny sposób, co polecicie?

Komentarz

• andrzej111
                      L&K
                      • 2010
                      • 1391

natash, zobacz tu

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, było je dobrze wysuszyc.... - ja w obecnej 01 nie miałem brudnych ale po kupnie chciałem je poprostu odświeżyć i fotele wyciagałem do domu pod grzejniczek. Używałem pianki STP i Prestone.
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

andrzej111 - zadałem pytanie, bo nie chce mi się szukać 3 dni na innych forach, może ktoś już miał podobny problem i doradzi.

Czy do karchera są jakieś specjalne szczotki do prania foteli?

Komentarz

• andrzej111
                            L&K
                            • 2010
                            • 1391

natash, jaki wygodny, 20min wystarczy na znalezienie odpowiedzi na Twoje pytanie ale jak ma Tobie zając to 3 dni to rzeczywiście lepiej iść na łatwiznę

Edit:20s i już znalazłem

Komentarz

• mecholl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1006

natash, tu chyba nie ma co winić osoby piorącej bo to nie powstało zaraz po praniu tylko po 3 czy 4 miesiącach. To po prostu jest nowy brud i najprawdopodobniej te białe ślady to pot a dokładniej sól. Ja prałem swoje fotele dwa razy w dwóch innych firmach i za każdym razem razem po pewnym czasie białe ślady wychodzą. Jeśli chodzi o mnie to na wiosnę będę sam prał fotele i później je zabezpieczę jakimś specjalnym środkiem do tkanin < zapomniałem nazwę > ale po zabezpieczeniu foteli bród nie przywiera do materiału, nawet woda wylana na fotek nie wsiąka tylko stoi kałuża. Postaram się znaleźć nazwę tego środka i filmik jak to niby działa
                              Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

mecholl - daj znać jaką techniką będziesz to prał i jakim środkiem zabezpieczysz fotele, też mnie interesuje taki zabieg .

Co o takim zestawie sądzicie?

A coś konkretnego pod karchera może ktoś używa?

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 10:52 ]
                                andrzej111 - przecież na tamtym forum są masochiście dla potencjalnego zjadacza chleba, który przez całe życie mył auto, gąbką, wodą i jakimś środkiem piorącym, czyt. ja który nie wydaje 300 złotych na jeden środek, a ma ich 10. Ja chcę poprostu umyć auto, nawoskować, wyczyścić alufelgi, przy okazji usunąć plamy z siedzisk. Co najważniejsze zależy mi na kosztach, chcę na środki wydać jak najmniej, bo auto ma jeździć i być sprawne nie wyglądać jak przygotowane na niedzielną mszę

Na jesień kupiłem parę środków dam znać co mam :P, wiem że kupiłem jakieś szmatki do polerowania wosku, ale w praktyce były za małe :P.

Czym czyścicie czarne plamki (asfalt, smoła) z alufelg i karoserii przy progach i jak to zabezpieczacie na przyszłość?

Czy glinkowanie jest warte zachodu, patrząc z perspektywy typowego użytkownika auta, nie car detalisty?

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

teraz po 3-4 miesiącach widzę w niektórych miejscach białe plamy na siedziskach
                                  Za dużo środka pioracego.
                                  A może jakiś inny sposób, co polecicie?
                                  Kupujesz APC od Megsa, parę sciereczek. APC rozrabiasz w odpowiedniej proporcji. Obficie zraszasz nim tapicerkę i ... jedziesz recznie ściereczkami.Zajmuje to proche czasu i sił ale daje piękny efekt.

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 10:57 ]
                                  andrzej111 - przecież na tamtym forum są masochiście dla potencjalnego zjadacza chleba, który przez całe życie mył auto, gąbką, wodą i jakimś środkiem piorącym, czyt. ja który nie wydaje 300 złotych na jeden środek
                                  Natasch, kolega po prostu zniechęca ludzi do detalingu !!
                                  NIe wiem po co wkółko linkowac tematy do kosmetykaaut ?? Ktos chce to sie tam zaloguje i poczyta. Tu mamy osobne forum i osobny temat.

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 11:05 ]
                                  Czym czyścicie czarne plamki (asfalt, smoła) z alufelg i karoserii przy progach i jak to zabezpieczacie na przyszłość?
                                  Albo glinką, albo środkami typu Bug & Tar.
                                  Najlepszym sposobem zabezpieczenia nadwozia na przyszłość przed smołą jest, porządne przygotowanie powierzchni lakieru i zabezpieczenie jej porządnym woskiem. Innego sposobu nie ma. Oczywiście smoła nadal będzie pryskała z pod kół na laier ale zabezpieczczająca warstwa wosku spowoduje że smoła własnie na niej sie zatrzyma i dosc łatwo bedzie ja zmyć.
                                  Czy glinkowanie jest warte zachodu, patrząc z perspektywy typowego użytkownika auta, nie car detalisty?
                                  Jak najbardziej. Nie wyobrażam sobie porządnego czyszczenia auta bez glinkowania które oczyszcza lakier z przyspojonych do niego nieczystości. Zresztą bez glinkowania nakładanie jakiegokolwiek wosku mija sie z celem, gdyz nakładasz go na brudną (pomimo mycia) powierzchnię i po prostu nie bediz edobrze do niej przylegał - to tak jak gdybyś przykleił nakleję do brudnej szyby. Przykleic się przyklei ale po paru dniach odejdzie od szyby.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej111
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1391

natash, bez przesady, każdy coś dla siebie znajdzie poza tym znajdziesz opis jak prać tapicerkę + testy produktów w każdym przedziale cenowym.

Nie można polegać na opini funboy'a megsa i nielsena

Tu masz opis prania

Kogoś chyba zabolał pojazd na KA

Komentarz

• mecholl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1006

natash, środek do impregnacji tkanin masz w linku. Jest też krótki filmik

W naszym sklepie pojawił się długo oczekiwany produkt do impregnacji tkanin firmy SNB. Aqua IMP nadaje się do do zabezpieczenia tapicerki samochodowej, mebli w domu, butów, ubrań i innych materiałów tekstylnych. Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego działanie tego produktu.

środek do prania

Widziałem nap low w akcji i jest naprawdę OK
                                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

andrzej111, mam do ciebie wielką prośbę. NIe wstawiaj w MOIM wątku wkółko linków do forum kosmetyka aut, bo nie o to tu chodzi !!!!
                                        Masz coś sensownego do powiedzenia to powiedz, a nie tylko linkuj. To nie jest linkowinia do kosmetyka aut !!!
                                        Także, jeśl masz coś sensownego po powiedzenia, to serdecznie zapraszam.
                                        Ale jeśli masz tylko linkować tematy z kosmetyka aut, to sorry ale daruj sobie !!
                                        P.S.
                                        Jestem jednym ze współzałożycieli fiorum kosmetyka aut razem z Arkiem Freinbergerem i paroma innymi osobami, ale tu jest forum Skody Octavii i wątek o detailingu na tym forum[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 12:38 ]
                                        i nielsena
                                        Aha, poczytaj ten wątek, bo wypisujesz głupoty !!! W twoich oczach juz jestem fanatykiem Zymola, Siwsswaxa, Meguiars, Nielsena - no to chyba dobrze, bo widać, że jestem fanem detalingu i proponuję różne kosmetyki różnych firm
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej111
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1391

Zamieszczone przez Big
                                          andrzej111, mam do ciebie wielką prośbę. NIe wstawiaj w MOIM wątku wkółko linków do forum kosmetyka aut, bo nie o to tu chodzi !!!!
                                          Zapomnij, taka decyzja należy do moderatora.

Zamieszczone przez Big
                                          Jestem jednym ze współzałożycieli fiorum kosmetyka aut razem z Arkiem Freinbergerem i paroma innymi osobami, ale tu jest forum Skody Octavii i wątek o detailingu na tym forum
                                          Właśnie widziałem Twój wielki powrót i relacje która wylądowała w śmieciach
                                          Trzeba przyznać że figura tam jesteś :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Big
                                          Aha, poczytaj ten wątek, bo wypisujesz głupoty !!!
                                          Zamieszczone przez Big
                                          mozgi napisał/a:
                                          Podziwiam Was, żeby za płyn do szyb zapłacić 49,99zł

Mozgi jest płyn i PŁYN. Co mi z tego, że mogę kupić Ajax do szyb za 12 zł jeśli po umyciu nim mam kupę smug a woda stoi na szybie??! Wolę dać 45 zł i mie pięknie wyczyszcone szyby oraz wodę zdmuchiwaną z szyby. Straci na tym moja kieszeń ale zyskają oczy i bezpieczeństwo
                                          No czytam te Twoje posty i oczy przecieram ze zdumienia :lol:

Zamieszczone przez Big
                                          W twoich oczach juz jestem fanatykiem Zymola, Siwsswaxa, Meguiars, Nielsena
                                          W moich oczach jesteś funboy'em Megs'a a o to dowód, jeden post i dwa razy przedstawiasz oferte Megs'a

Zamieszczone przez Big
                                          Przykładowy zestawik do pielęgnacji lakieru z oferty Meguiars.
                                          1. szampon Gold class
                                          Zamieszczone przez Big
                                          Big:
                                          Meguiars

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

andrzej111, ręce opadają Po coś ty tu przylazł ??
                                            Juz wiecej nie odpowiem na żadnego z twoich postów bo nie ma z kim gadać
                                            rece opadają !! A taki fajny temat był.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• demmsi
                                              Elegance
                                              • 2011
                                              • 966
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja tam nie wiem panowie, ale ja płynu do mycia szyb nie kupie za 50zł :diabelski_usmiech

Clin + papierowy ręcznik i smug nie ma, moglibyśmy stworzyć sobie jakieś oferty do 100, 150, 200zł... które zawierałyby podstawowe kosmetyki i co jakiś czas takie zestawienie aktualizować :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

demmsi, bylo chyba cos takiego napoczatku tego watku, ale faktycznie myslę ze warto by porobić takie przykładowe zestawy zarówno budżetowe jak i takie trochę drożesze

[ Dodano: Pon 27 Lut, 12 18:32 ]
                                                Zamieszczone przez demmsi
                                                Clin + papierowy ręcznik i smug nie ma
                                                Z tym papierowym recznikiem to jednak uwazaj, bo możesz podrapać szybę, zwłaszcza tymi grubszymi i ostrzejszymi papierami.
                                                Clin - no o.k. nie jest zły i też szybe umyje, tylko chodzi o to że są lepsze kosmetyki które dodatkowo maja własciwosci hydrofobiczne tzn. odpychają wodę - powodują że zbiera sie ona w małe kropelki i jest zdmuchiwana z szyby podczas jazdy.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Zamieszczone przez demmsi
                                                  moglibyśmy stworzyć sobie jakieś oferty do 100, 150, 200zł... które zawierałyby podstawowe kosmetyki i co jakiś czas takie zestawienie aktualizować :szeroki_usmiech
                                                  Chętnie bym takie zestawy przejrzał.

Komentarz

• zak14
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 605
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy do karchera są jakieś specjalne szczotki do prania foteli
                                                    Jest ssawka do tapicerki: http://allegro.pl/karcher-se-4001-5-...121281515.html.
                                                    Raz w roku używam tego z moim SE 4001 i z ichszym środkiem do prania RM-519. Jest trochę pracy, ale efekt wysoce zadowalający i żadne białe plamy nie wyłażą.
                                                    Czym czyścicie czarne plamki (asfalt, smoła) z alufelg i karoserii przy progach
                                                    Tym: http://showcarshine.pl/usuwanie-owad...-atomizer.html
                                                    Usuwa nie tylko smołę, ale i klej po naklejkach (np. po winietach odklejanych z szyb) a nawet stearynę ze świeczki zastygniętą na obrusie od teściowej :diabelski_usmiech
                                                    i jak to zabezpieczacie na przyszłość
                                                    Tak jak napisał Big - trza dać jakieś LSP, to smoła słabiej będzie przylegała / lepiej schodziła.
                                                    Zamieszczone przez Big
                                                    Zresztą bez glinkowania nakładanie jakiegokolwiek wosku mija sie z celem, gdyz nakładasz go na brudną (pomimo mycia) powierzchnię i po prostu nie bediz edobrze do niej przylegał - to tak jak gdybyś przykleił nakleję do brudnej szyby.
                                                    Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami. No może przykład dałbym inny, bo o ile wyobrażam sobie, że naklejka przylgnie do "zwyczajnie" brudnej szyby, to na szybie pokrytej olejem już nie musi się trzymać - a brud działa na wosk tak jak olej na naklejki.

Komentarz

Pracuję...